Historia

Historik


Allt började 1976

Företaget grundades 1976. Från början hette det JH Ventilationsprodukter AB men ändrade sedan namn till ABC Ventilationsprodukter AB 1993. Verksamheten drevs då av Björn Jonsson och Roland Hedberg. Servicekänsla och omsorg om kunderna präglade företaget och gav ett arv som förvaltats sedan dess. De första takhuvarna, ytterväggsgaller, spjäll och filterskåp börjar levereras till ledande företag inom ventilationsbranschen. På den tiden tillverkades också lackeringsboxar, ventilationsaggregat och rektangulära kanalsystem som senare togs bort ur sortimentet till förmån för kärnprodukterna.

1980-1985

I början av 80-talet förvärvades fastigheten på Verkstadsgatan 5. Ett centralt läge i industriområdet Ramnaslätt i Borås. Fastigheten byggdes sedan om och till i omgångar för att anpassas till den växande verksamheten. Huvar, galler, spjäll, filterskåp, kanaler och aggregat var det som tillverkades.

80-talets brandsystem

I mitten av 80-talet lanserades för första gången typgodkända brandspjäll, JBK från tyska Wildeboer och egenutvecklade MRB-System. På 70 talet användes mest ridåbrandspjäll med termisk säkring. På 80 talet blev det vanligt med motoriserade brandspjäll med tjocka spjällblad och automatisk funktionskontroll/motionskörning.

1996-2000

Tidigare hette den gemensamma normen för mätning och redovisning av vattenavskiljningsgrad, Eurovent 2/5. Inga mätinstitut erbjöd tjänsten att testa enligt denna standard så 1996 investerar ABC Vent i ett eget testcenter för mätning av vattenavskiljningsgraden av luftintag. Man tog också fram och utvecklade nya dimensioneringsprinciper för luftintag. Testerna visade att lufthastigheten är avgörande för hur väl ett luftintag fungerar. För höga hastigheter medförde att regn och snö följde med in i ventilationssystemet och ställde till med stora problem för kanaler, aggregat och filter. 1996 tar man också över ett aggregatsortiment, Recool inom området evaporativ kyla (freonfri kyla) vilket drevs som en separat avdelning fram till år 2000.

2004 - Förvärvet av JK Vent

2004 förvärvades företaget JK Vent AB. JK Vent hade en agentur på tyska brandspjäll, Wildeboer. Brandspjällen fanns endast i rektangulärt utförande och blev ABC Vents första brandspjäll. 2007 slogs bolagen ihop och namnet JK Vent försvann.

2005-2007 - Största investeringen!

2007 investerades det i en ny stansmaskin, Finnpower E6 med plockrobot. Detta var största investeringen i ABC´s historia. Kostnaden var ca 5 miljoner och uppstart och inkörning tog ca 1 år. Nu hade vi drastiskt ökat vår kapacitet då vi också hade kvar den gamla stansmaskinen Finnpower E5.

2008-2010

2008 var året då vi satsade ordentligt på vår mässmonter på Nordbygg! Temat var att ”Presentera det nya ABC och hela vårt sortiment”. Vi serverade korv, öl och våra fotomodeller och dansshower gjorde stor succé.

2009 förvärvades Plåtab i Sverige AB. Ett företag med liknande sortiment i vissa delar som ABC Vent. 2009 var även året då Elmgrens Rostfria AB förvärvades. Elmgrens är numera specialiserade på tillverkning av produkter inom vatten, ventilation och specialprodukter i rostfritt till industrin. 2010 blir vårt moderbolag XVAY delägare i Ventfabriken AB. Ventfabriken är tillverkare av främst ventilationskanaler och finns i Viared, Borås.

2012 - Förvärv av ny fabrikslokal

I slutet av 2012 köpte ABC Vent en ny fabrikslokal på industrigatan 6. ABC var på den här tiden väldigt trångbodda och med en försäljning på drygt 80 milj. räckte inte lokalerna på Lundaskog och Verkstadsgatan till. Den nya fastigheten inhyser också ett tryckeri, Sjuhärads numera Exacta. En omfattande renovering påbörjades både in och utvändigt med mål att vara klart våren 2013-2014.

2013 - Inflyttning

2013 var det äntligen dags för inflyttning i de nya lokalerna. Hösten 2013 tömdes Plåtabs lokaler i Lundaskog och kontoret och produktionen på verkstadsgatan flyttade under vintern/våren 2014. ABC förfogade nu över 8500 m2 lokaler och 29 000 m2 mark.

2016

Vi vill tacka alla våra kunder och leverantörer för ett intensivt och fantastiskt jubileumsår och avslutar vårt firande med en bild från Nordbygg 2016.

2017

Vi investerar i en ny stansmaskin, Trupunch 5000. Med denna investering har vi nu kapaciteten att expandera och även fortsättningsvis kunna erbjuda högkvalitativa produkter med snabb leveranstid.